Beskrivelse af Ressourcecentret - opdateres løbende med billeder
|
|
Ressourcecenteret er et møde-forum, hvori alle former for undervisningstilbud ud over normalundervisningen planlægges, koordineres og evalueres. Det er også på ressourcecentermøderne, at arbejdet mellem skolen, PPR og andre eksterne samarbejdspartnere koordineres.
Der ud over er ressourcecenteret også et lokale, hvor undervisningen af elever kan foregå.
Vi arbejder med eleverne i små hold, i ressourcecenteret eller i klassen. Man kan få hjælp i ressourcecenteret gennem hele skoleforløbet. Undervisningen tilrettelægges ud fra elevernes behov. Ressourcecentrets arbejde foregår i samarbejde med elevens faglærere, forældre og eleven selv.
|
|
Faglige behov
|
|
CD-ORD
På alle skolens computere er læse- og skrivestøtteprogrammet CD-ORD tilgængelig. CD-ORD læser fx tekster på computeren og giver ordforslag, mens eleven skriver.
CD-ORDs ordforslag hjælper eleven med at skrive frit og ubesværet på flere sprog.
CD-ORD indeholder også Ordbogsværktøjet, der både kan bruges som betydnings- og retskrivningsordbog. Ordbogsværktøjet må anvendes af alle elever til diktat.
|
![]() |
Skolen tilbyder alle elever at down-loade CD-ORD på deres egen computer.
Down-load CD-ORD på www.tjektasken.nu
Eleven skal bruge sin UNI-Login for at logge ind.
Vi anbefaler, at alle elever down-loader CD-ORD, da programmet også har en engelsk og en tysk stemme og dertil svarende ordforslag. Desuden er Ordbogsværktøjet et godt redskab til opslag af ord.
Oplever I vanskeligheder med at down-loade CD-ORD, kontakt venligst vores IT-vejleder.
|
![]() |
IT-rygsæk
En IT-rygsæk tilbydes elever i læse- og stavevanskeligheder.
IT-rygsækken indeholder en bærbar computer, scanner, scannerpen, høretelefoner, printer og en rygsæk til at transportere det hele i, undtagen printeren. På computeren er der installeret læse- og skriveprogrammerne; CD-ORD og Vital.
En IT-rygsæk kan kun søges gennem PPR (Pædagogisk, Psykologisk , Rådgivning) via ressourcecenteret.
Efter udleveringen af IT-rygsæk, vil eleven efterfølgende få en instruktion af hjælpemidlerne.
Får man udleveret en IT-rygsæk, forventer skolen, at eleven medbringer den hver dag i skole, idet IT-rygsækken er et hjælpemiddel for eleven i den daglige undervisning.
|
|
Materialebasen
Materialebasen er en stor samling af digitale tekster. Elever i læsevanskeligheder kan få adgang til materialerne, som dermed kan anvendes i undervisningen.
I praksis ligger materialerne i en konference på Skolekom, som eleven har tilgang med UNI-Login.
Teksterne ligger i digital form i PDF-format, og efterhånden indeholder Materialebasen stort set alle undervisningsmaterialer. Materialet kan være en læsebog, en grundbog, en opgavebog eller lignende.
For at få læst teksterne op, skal CD-ORD være installeret på computeren, da programmet læser teksterne op (også på engelsk og tysk).
Ressourcelærerne kan tilmelde elever til Materialebasen.
|
|
Læsevejlederen
I starten af skoleåret bliver alle elever testet med TL-prøverne, tekstlæseprøverne, som er et prøvemateriale til beskrivelse og vurdering af elevernes læsning.
Læsevejlederen retter TL-prøverne, og ud fra resultaterne udarbejdes der en læseprofil på hver enkelt elev.
På årets første team-møde gennemgår læsevejlederen elevernes læseprofil, og ud fra læseprofilen kan læsevejlederen og teamet opsætte udviklingsmål i læsning for den enkelte elev. Ud fra elevens læseprofil kan lærerne vælge undervisningsaktiviteter og –indhold, der er tilpasset elevernes forudsætninger og potentialer.
Forældrene orienteres til den første skole-hjemsamtale om den enkelte elevs læseprofil.
|
![]() |
AKT
ADFÆRD - KONTAKT - TRIVSEL
AKT-lærerens opgaver knytter sig til elevers og klassers problemstillinger af ikke faglig karakter— deraf forkortelsen Adfærd — Kontakt — Trivsel.
AKT-læreren arbejder som princip næsten altid ude i klasserne med problemstillingerne. Udgangspunktet er at se på elevens relationer for at forstå eleven. Derfor vil en henvendelse på
et enkelt barn, ofte føre til en indsats i hele klassen — og forældre kan derfor ikke altid få præcis besked på, hvorfor AKT-læreren kommer i klassen — det kan være et enkelt barn, der er i fokus, men meget ofte er det samspillet, der skal arbejdes med, for at få nye handlemuligheder— derfor arbejdes der i hele klassen.
AKT-lærerens opgaver defineres i høj grad i samarbejde med de lærere, en given opgave løses i samarbejde med. Men typisk deler arbejdsgangen sig i følgende elementer: observation, indsats og evaluering.
AKT-lærerens opgaver kan fx være: konkrete situationer i en klasse (fx. uro i dele af klassen, mobning, uro i timerne), elever med særlige behov, bisiddere ved svære samtaler, sparring om aktuelle problemstillinger, udviklingsrelaterede aktiviteter, deltagelse på forældremøder og oplæg af forskellig karakter på disse mm. |